Membranpump – för industrier

En membranpump eller så kallad diafragmapump fungerar genom ett rörligt membran som drivs av exempelvis el eller tryckluft. Membranets pulserande flöde och höga sugförmåga gör att vätska sugs in till en kammare och sedan pumpas ut. Tack vare backventiler både i inlopp och utlopp bibehålls och regleras trycket. De största fördelarna med membranpumpar är att de effektiviserar arbetet och minskar spill. Om du söker en membranpump för industrier så har exempelvis Tapflo.se ett stort utbud av pumpar för olika typer av industrier och användningsområden. De ger dig en bra överblick över de olika pumparnas funktioner och fördelar. Även broschyrer, manualer och pumpkurvor är lättillgängliga.

Så här fungerar en membranpump

Membranets pulserande flöde och höga sugförmåga gör att vätska sugs in till en kammare och sedan pumpas ut. Tack vare backventiler både i inlopp och utlopp bibehålls och regleras trycket. Här kan du se en video på hur membranpumpen fungerar.

Membranpumpar – Användningsområde

Membranpumpar är läckagefria och används för att pumpa olika typer av vätskor. Det finns pumpar för tunna, tröga och även slitande vätskor som färg, livsmedel, kemikalier eller bränslen. Det finns även speciella pumpar anpassade för torrpulver eller små pumpar för båtar. Vissa pumpar kan byggas in i större applikationer, så som biltvättar och skurmaskiner.

Membranpump tryckluft

Det vanligaste är att membranets rörelser skapas av tryckluft. Du kan välja mellan pumpar i exempelvis plast, metall eller kliniskt stål. Det finns även så kallade intelligenta tryckluftspumpar som bland annat har automatiskt stopp och som låter betydligt mindre tack vare en teknik som gör att luftförlust och friktion minimeras.

Elektrisk membranpump

Fördelarna med eldrivna pumpar är framför allt att de är tystare än en tryckluftspump och relativt lättskötta. Vissa har även avlastningsstöd för membranen vilket medför en längre livslängd. Även för en elektrisk membranpump så kan du välja mellan olika material och tillval.

Diafragmapump – tillbehör

Det finns gott om tillbehör till pumparna för att optimera mot din verksamhet. Allt från särskilda handtag och vagnar för enklare transport till pumpstativ och isolerande skydd. Vill du kan automatisera och öka kontrollen kan du köpa till ett pneumatiskt kontrollsystem som säkerställer att rätt volymer levereras.

Andra industripumpar

Om du söker alternativ till membranpumpar för att pumpa eller transportera vätskor så kan du även titta på slangpumpar eller centrifugalpumpar. Även här finns olika modeller och material att välja på beroende på vilken typ av industri du verkar inom. Slangpumpar är exempelvis bra för slitande vätskor och kemikalier, då vätskan inte kommer i kontakt med övriga delar av pumpen. En centrifugalpump passar i stället om du jobbar med exempelvis med vatten och avlopp.