Frågor och svar om värmepumpar

Här svarar vi på alla de vanligaste frågor som rör värmepumpar, installation och underhållning.

Vilken luft-luftvärmepump ska jag välja?

Information om luft-luftvärmepumpar hittar du här.Kolla även in vår sida om återförsäljare för att hitta vilken luft-luftvärmepump som passar dig bäst.

Vilken luft-vattenvärmepump ska jag välja?

Information om luft-vattenvärmepumpar hittar ni här. Kolla även in vår sida om återförsäljare för att hitta vilken luft-vattenvärmepump som passar er bäst.

Varför isar värmepumpen igen?

Vissa värmepumpar tål inte det nordiska klimatet. Om din värmepump omvandlar luft till värme kan det vara så att luften där du bor är för kall. Se därför till att skaffa dig en pump som är anpassat efter nordiskt klimat, eller en bergvärmepump som funkar lika bra i varmt klimat som i kallt.

Vilken värmepump ska jag välja till mitt garage?

Vilken värmepump du ska ha till ditt garage beror på hur varmt du vill att det ska vara där. Men en luft-luftvärmepump är det mest populära valet, just för att den inte behöver erbjuda full värme hela tiden.

En luft-luftvärmepump är alltså det mest energisnåla alternativet. Du kan dessutom utnyttja pumpens avfuktningsläge för att bevara det du förvarar i garaget. Hitta värmepupsföretag här!

Hur ska jag sköta min luftvärmepump?

Hur du sköter din luftvärmepump är avgörande för hur bra den fungerar. Det är inte alltid leverantören informerar dig som köpare om hur du ska underhålla din pump, men vi lovar dig att du kan spara mängder av värmeenergi om du rengör din pump på rätt sätt. Du kan behöva klättra upp till pumpen med trappstege, pall eller liknande hjälpmedel för att se efter om du behöver underhålla pumpen. Det är nämligen så att luftfilter och lameller som sitter i din luft-luftvärmepump täpps igen av smuts och damm. För att nå upp ordentligt rekommenderar vi att du köper en säker stege. Med stegens hjälp når du pumpen och kan dammsuga luftfiltren och rengöra lamellerna så de inte täpps igen. Rengöringsmedel kan du köpa i elaffärer och byggvaruhus. ​