Gödselpumpar – användningsområde

Gödselpumpar är transportpumpar avsedda för gödsel och används vanligen i lantbruk och på gårdar för att hantera gödsel enligt Jordbruksverkets riktlinjer. Men de används även inom industri och entreprenad för att pumpa slam, diken och andra trögflytande vätskor. Gödselpumpar kan, beroende på modell, transportera ”tung” vätska långa sträckor.

Se återförsäljare av gödselpumpar längre ner på sidan – här.

Återförsäljare av skärande gödselpumpar

alegateknik.se kan du köpa en skärande gödselpump som är nästintill underhållsfri. Pumpen är energieffektiv och kan flytta gödseln längre sträckor. Den byggs speciellt enligt dina behov för att fungera på rätt djup och har anpassade funktioner. Du som använder mycket strö i stallarna kan välja till en omrörningslösning till denna skärande gödselpump för att få en homogen massa. Alega Teknik är kända för att sälja kvalitetsutrustning till låga priser och har många års erfarenhet av köttproduktion. De hjälper dig gärna med rådgivning inför ditt köp av gödselpump.

Skruvmatad gödselpump för el- eller traktordrift
Duräumat flytgödselpump

Astimac är svensk återförsäljare för Duräumats gödselpumpar. Här hittar du en flytgödselpump med klippfunktion som passar bra i lantbruk med köttproduktion. Duräumats eldrivna pump klarar att transportera gödslet upp till 1 000 meter. Astimac har ingen e-handel, men du kan läsa mer om deras produkter på hemsidan.

Köpa skärande gödselpump – 5 frågor

En skärande gödselpump finfördelar halmstrån och andra fibrer med hjälp av knivar. Det gör massan mer homogen och lätthanterlig. Om du ska köpa en skärande gödselpump kan det vara bra att fundera över följande frågor:

  1. Hur långt behöver du kunna transportera gödslet med hjälp av pumpen?
  2. Ska du pumpa flytgödsel eller mer trögflytande gödsel?
  3. Vilken typ av drift önskar du – traktordrift, eldrift, eller hydrauldrift?
  4. Behöver du extra funktionalitet, så som omrörning?
  5. Vad är din budget? (Tänk på att en investering i en energieffektiv gödselpump kan löna sig i längden.)

Dina svar avgör vilken typ av gödselpump du bör satsa på. Det gäller att välja en pump med effekt, dimension och funktion för att klara av jobbet på bästa sätt. Ta gärna hjälp av en återförsäljare med egen erfarenhet av gödselpumpar. Alega Teknik är ett av de företag vi rekommenderar då de har många års praktisk erfarenhet att nöt- och svinuppfödning. Du hittar länken till deras webbshop här.

Olika driftstyper

De första gödselpumparna drevs med hjälp av traktor och än i dag är traktordrivna gödselpumpar populära i småskaliga lantbruk och andra sammanhang, så som vid slamtömning. Nu för tiden är eldrift vanligast, men det finns även modeller som fungerar med hjälp av hydrauldrift.

Blå, hydrauldriven gödselpump av märket DeLaval

Hydrauldriven

Blå, elektrisk gödselpump av märket DeLaval

Elektrisk

Blå, traktordriven gödselpump av märket DeLaval

Traktordriven gödselpump

Andra pumpar för lantbruket

Om du kommit fram till att det kanske inte i första hand är en gödselpump du behöver kan du kika närmare på vår artikel om urinpumpar. Där får du information om vad du ska tänka på när du köper urinpump.