Reservdelar till värmepumpar

En högkvalitativ värmepump kan fungera i ett tiotal år utan att det krävs några större reparationer eller ingrepp, men oftast finns det ändå saker som du kan göra för att förbättra kvaliteten, optimera funktionerna och förlänga livslängden ännu mer. Har du en luftvärmepump kommer du t.ex. att behöva rengöra filtret med jämna mellanrum, såväl som delarna i det vattenbaserade systemet.

Med reservdelar till värmepumpar kan du i många fall ta hand om service och underhåll helt själv. Se till att du köper dina reservdelar från en expert som VVSHome.se, som kan ge dig goda råd och har alla stora kvalitetsmärken som Bosch, CTC och Nibe i lager. Genom att ha värmepumpar reservdelar hemma är du också förberedd om något oväntat skulle inträffa, t.ex. om värmepumpen går sönder en riktigt kall natt.

Vanliga reservdelar som efterfrågas

Det finns många olika typer av reservdelar till värmepumpar som du kan använda dig av när du vill underhålla eller serva din värmepump. De allra vanligaste är fjärrkontroller, kretskort och filter, men även värmepumpar reservdelar som fläkt och fläktmotor förekommer. Observera att du endast får utföra enklare underhåll på egen hand. Krävs ett mer omfattande arbete behöver du ta hjälp av en fackman.

Fjärrkontroll

Alla moderna värmepumpar är idag utrustade med en fjärrkontroll som gör det enkelt för dig att styra din luftvärmepump på ett smidigt sätt och få tillgång till mycket viktig information. Fjärrkontrollen är ett mycket praktiskt verktyg för värmepumpsägare då den i många fall sköter kontroller automatiskt, kan lagra tidigare elfel och visa både tid och timer.

Kretskort

Ett kretskortsbyte är oftast ett mycket smidigare och billigare alternativ för dig som har fått problem med din värmepump, men vill undvika höga kostnader på nya utedelar eller kompletta anläggningar. Att byta kretskort är något som endast en behörig fackman bör göra, men du kan alltid köpa reservdelarna på egen hand. Det gör att du får möjlighet att hitta ett kretskort till ett lägre pris än teknikern kan erbjuda.

Filter

Filtret i din värmepump behöver rengöras med jämna mellanrum för att hålla sig rent och fritt från damm. En rengöring var annan till var tredje månad är att rekommendera, men inom sinom tid kommer filtret behöva bytas ut. Med ett nytt filter fungerar din värmepump mycket bättre och du minskar också risken för svampbildning och mögel. Rekommendationen är att byta filtret en gång om året, eller oftare beroende på dina behov.

Fläkt och fläktmotor

Det svenska klimatet har en tendens att påverka fläkten i en luftvärmepump. Efter några år kan den börja låta illa och vara störande för boende. Om din fläkt tjuter eller viner är det ett tecken på att motorns lager är utslitet och behöver bytas ut med en reservdel. Det vanligaste är att det är utomhusfläkten i värmepumpen som går sönder först.

Hur vet man om värmepumpen är trasig?

Kompressorhaveri

Ett ganska vanligt, men ack så förödande, problem med värmepumpar är att kompressorn går sönder. Kompressorn fungerar som värmepumpens hjärta och är den nödvändigaste komponenten för varmvatten och värme och dess produktion. Se till att du ger kompressorn de bästa förhållandena för att minska risken för haveri.

Kärvande växelventil

Det finns många vanliga fel på värmepumpar som kan uppstå, men ett av de vanligaste är att växelventilen kärvar och bråkar. Växelventilen är den del som styr värmen till golvvärmeslingor, varmvattentankar eller radiatorer. Växelventilens funktion är således att dirigera värmen till den plats som du önskar. Om funktionen inte fungerar som den ska kan du uppleva en mycket ojämn värme.

Värmepumpen är felinställd

Har du problem med din värmepump behöver det inte alltid innebära dyra reservdelar och höga arbetskostnader. Ibland kan det vara något så enkelt som att värmepumpen är felaktigt inställd. En felinställd värmepump kommer inte bara att påverka servicebehovet och energiförbrukningen, utan även värmepumpens livslängd.

Service, reparation och underhåll av värmepump

Värmepumpar är riktigt bra alternativ för att få varmt vatten och värme till ditt hus, men för att de ska fungera optimalt behöver du underhålla värmepumpen eller utföra reparation av värmepumpen om den går sönder.

Värmepumpar är i de flesta fall mycket "självgående" och klarar sig bra på egen hand, men med ett regelbundet underhåll kan du få en pump som är mycket mer effektiv och energisnål. Några av de underhåll som du kan göra själv är t.ex. att byta eller rengöra fläktfilter, uppdatera fjärrkontrollen eller köpa ett nytt kretskort.