Industripump – pumpar för industri

Många industrier och verkstäder har behov av bra industripumpar som står pall och håller för trycket. Olika applikationsområden kräver olika typer av industripump och här listar vi några vanliga varianter och deras användningsområden. Industripumpar är en bred kategori pumpar och finns i mängder av typer och modeller.

För mer information rekommenderar vi att du vänder dig till en expert på industripump. Tapflo är ett familjeföretag med gedigen erfarenhet och expertis på industripumpar. Hos dem får du den hjälp du behöver, vilken typ av industripump du än är ute efter. Hos en branschorganisation som SwePump kan du även läsa mer om pumpbranschen, standardavtal och statistik.

Centrifugalpump

En centrifugalpump är en rotodynamisk industripump och en typ av radialpump. En centrifugalpump utnyttjar centrifugalkraften för att bygga upp en tryckdifferens mellan inlopp och utlopp och sätta den påverkade vätskan eller gasen i rörelse. Ungefär som i ett ballerinakex går fluiden i centrifugalpumpen in i mitten och pressas ut mot sidorna. I den här videon går man igenom mer om hur en centrifugalpump fungerar:

När används en centrifugalpump?

Centrifugalpumpar är den vanligaste rotodynamiska industripumpen, tack vare sin höga verkningsgrad och att de kan göras enkla och robusta. Centrifugalpumpen används som bland annat cirkulationspump, avloppspump, vattenpump och gödselpump.

Är du själv i behov av en centrifugalpump? Hos en expert som Tapflo får du experthjälp och kan hitta axeltätade och magnetkopplade centrifugalpumpar i olika material, inklusive hygieniska centrifugalpumpar för till exempel livsmedel- och läkemedelsindustrin.

Membranpump

En membranpump eller diafragmapump verkar med hjälp av en kolv med flexibelt membran, som förflyttar vätskan genom ventiler i in- och utlopp. Membranpumpen är tätningsfri och saknar genomgång för rörliga delar, vilket gör den användbar för de flesta typer av vätskor. Både flyktiga vätskor och trögflytande fluider fungerar i en membranpump. Lär dig mer i den här videon om membranpumpar:

När används en membranpump?

En membranpump används till applikationer inom process- ytbehandlings- och hygienindustrin. Detta eftersom en membranpump har så god sugförmåga och läckagefri konstruktion. För dosering kan även mindre membranpumpar användas.

Har din industri en verksamhet som kräver en membranpump? Tapflo är en erfaren tillverkare med lång erfarenhet av membranpumpar av alla slag. Här hittar du membranpumpar i polyeten, PTFE, aluminium och stål, allt för specifika ändamål.

Slangpump

Slangpumpar, även kallad peristaltiska pumpar, består av en slang som löper genom pumphuset. En rotor skjuter på vätskan och suger i andra änden. Industripumpen ger ett konstant flöde. Slangpumpar har få slitbara delar förutom slangen, och vätskan kommer endast i kontakt med rörets inre yta, vilket gör att övriga tätningar är överflödiga. Se hur en slangpump fungerar i den här videon:

När används en slangpump?

Slangpumpar används ofta i sterila miljöer som sjukhus, eller i industrier med slitande vätskor där kontakt med andra delar måste undvikas. Slangpumpar är vanligt förekommande i tung industri som pappersbruk och kemiska fabriker.

Om er industri är i behov av slangpumpar kan Tapflo hjälpa till med mångårig expertis och erfarenhet på området. Här finns slangpumpar i olika modeller och för olika ändamål, samt reservdelar och extra slangar.

Kugghjulspump

En kugghjulspump drivs som det låter av två kugghjul. Ett av hjulen driver det andra och pumpen skapar ett undertryck som fyller ett tomrum med vätska. I takt med att pumpen fyller in mer vätska till trycksidan transporteras vätskan vidare i ledningen. Ett visst läckage eller tapp uppstår alltid i den här typen av pump. Se mer om hur en kugghjulspump fungerar i den här videon:

När används en kugghjulspump?

Kugghjulspumpar är med sin robusta konstruktion och konstanta flöde ofta att föredra för vissa kemiska och industriella processer där detta är viktiga aspekter. Kugghjulspumpar används här för transport och dosering av hög- och lågviskosa vätskor.

Har din verksamhet användning för kugghjulspumpar? Tapflo har lång erfarenhet av alla typer av industripumpar och erbjuder olika typer av kugghjulspumpar för specifika ändamål, oavsett om du behöver transportera olja, lösningsmedel, lim eller tjära.

Excenterskruvpump

En excenterskruvpump är en typ av deplacementpump, vars pumpdel består av en rotor och en stator. Rotorns excentriska rörelse ger namn åt pumptypen. Styrkan hos en excenterskruvpump är dess förmåga att pumpa viskösa vätskor och att den är relativt okänslig för tryckförändringar, vilket gör att den kan behålla ett konstant flöde. I den här videon får du lära dig mer om hur en excenterskruvpump fungerar:

När används en excenterskruvpump?

Excenterskruvpumpen är en klassiker på marknaden, och används regelbundet för vätskor med hög viskositet eller ömtåligt innehåll. En excenterskruvpump kan i bästa fall ge pulsationsfritt flöde upp till 500 m3/h och tryck upp till 50–70 bar.

Har din industriverksamhet användning för excenterskruvpump? Tapflo har mångårig expertis på området och erbjuder olika typer av excenterskruvpumpar för industriellt ändamål. Här hittar du till exempel även mindre excenterskruvpumpar för dosering med låga flöden.

Doserpump

Doseringspumpar är tillverkade för att pumpa vätskor i ett specifikt och kontrollerat flöde. Till skillnad från många andra industripumpar kan därför flödet i doseringspumpar varieras med noggranna inställningar. Själva pumptekniken kan variera mellan olika doseringspumpar, från mekaniska membranpumpar till kolvpumpar. Lär dig mer om doserpumpar i den här videon:

När används en doserpump?

Som namnet antyder används doserpumpar i sammanhang då ett vätskeflöde ska vara kontrollerat och kunna styras. Vanliga applikationsområden är vid dosering av kemikalier eller tillsatsmedel, inom kemisk industri eller liknande.

Om din industri är i behov av doserpumpar kan ett företag som Tapflo hjälpa dig att hitta rätt. De har olika magnetdrivna doseringspumpar för olika ändamål, beroende på ditt behov av kapacitet och användningsområde.