Industripump – pumpar för industri

Många industrier och verkstäder har behov av bra industripumpar som står pall och håller för trycket. Olika applikationsområden kräver olika typer av industripump och här listar vi några vanliga varianter och deras användningsområden. Industripumpar är en bred kategori pumpar och finns i mängder av typer och modeller.

För mer information rekommenderar vi att du vänder dig till en expert på industripump. Tapflo är ett familjeföretag med gedigen erfarenhet och expertis på industripumpar. Hos dem får du den hjälp du behöver, vilken typ av industripump du än är ute efter. Hos en branschorganisation som SwePump kan du även läsa mer om pumpbranschen, standardavtal och statistik.

Dränkbar pump

Dränkbara pumpar (även kallade dränpumpar/sänkpumpar) placeras på botten av ett utrymme som fylls med flytande vätska av olika tröghetsgrad. Sänkpumpen suger in vätskan genom ett pumphus i den nedre delen och pumpar ut den upptill. Med hjälp av en dränkbar pump med inbyggd nivåvakt säkerställs att dränpumpen inte går torr och risken för att motorn bränner minimeras.

Membranpump

En membranpump eller diafragmapump verkar med hjälp av en kolv med flexibelt membran, som förflyttar vätskan genom ventiler i in- och utlopp. Membranpumpen är tätningsfri och saknar genomgång för rörliga delar, vilket gör den användbar för de flesta typer av vätskor. Både flyktiga vätskor och trögflytande fluider fungerar i en membranpump. Lär dig mer i den här videon om membranpumpar:

När används en membranpump?

En membranpump används till applikationer inom process- ytbehandlings- och hygienindustrin. Detta eftersom en membranpump har så god sugförmåga och läckagefri konstruktion. För dosering kan även mindre membranpumpar användas.

Har din industri en verksamhet som kräver en membranpump? Tapflo är en erfaren tillverkare med lång erfarenhet av membranpumpar av alla slag. Här hittar du membranpumpar i polyeten, PTFE, aluminium och stål, allt för specifika ändamål.

Läs mer om membranpumpar.

Slangpump

Slangpumpar, även kallad peristaltiska pumpar, består av en slang som löper genom pumphuset. En rotor skjuter på vätskan och suger i andra änden. Industripumpen ger ett konstant flöde. Slangpumpar har få slitbara delar förutom slangen, och vätskan kommer endast i kontakt med rörets inre yta, vilket gör att övriga tätningar är överflödiga. Se hur en slangpump fungerar i den här videon:

När används en slangpump?

Slangpumpar används ofta i sterila miljöer som sjukhus, eller i industrier med slitande vätskor där kontakt med andra delar måste undvikas. Slangpumpar är vanligt förekommande i tung industri som pappersbruk och kemiska fabriker.

Om er industri är i behov av slangpumpar kan Tapflo hjälpa till med mångårig expertis och erfarenhet på området. Här finns slangpumpar i olika modeller och för olika ändamål, samt reservdelar och extra slangar.

Vill du läsa en utförligare förklaring om denna pump som pumpar högviskösa och slitande vätskor har vi satt ihop en egen sida om just slangpump. Där läser du mer om slangpumpens användningsområde. Du kan även kolla in en informativ instruktionsfilm som pedagogiskt går igenom vilka fördelar pumpen har och hur den är uppbyggd.

Kugghjulspump

En kugghjulspump drivs som det låter av två kugghjul. Ett av hjulen driver det andra och pumpen skapar ett undertryck som fyller ett tomrum med vätska. I takt med att pumpen fyller in mer vätska till trycksidan transporteras vätskan vidare i ledningen. Ett visst läckage eller tapp uppstår alltid i den här typen av pump. Se mer om hur en kugghjulspump fungerar i den här videon:

När används en kugghjulspump?

Kugghjulspumpar är med sin robusta konstruktion och konstanta flöde ofta att föredra för vissa kemiska och industriella processer där detta är viktiga aspekter. Kugghjulspumpar används här för transport och dosering av hög- och lågviskosa vätskor.

Har din verksamhet användning för kugghjulspumpar? Tapflo har lång erfarenhet av alla typer av industripumpar och erbjuder olika typer av kugghjulspumpar för specifika ändamål, oavsett om du behöver transportera olja, lösningsmedel, lim eller tjära.

Excenterskruvpump

En excenterskruvpump är en typ av deplacementpump, vars pumpdel består av en rotor och en stator. Rotorns excentriska rörelse ger namn åt pumptypen. Styrkan hos en excenterskruvpump är dess förmåga att pumpa viskösa vätskor och att den är relativt okänslig för tryckförändringar, vilket gör att den kan behålla ett konstant flöde. I den här videon får du lära dig mer om hur en excenterskruvpump fungerar:

När används en excenterskruvpump?

Excenterskruvpumpen är en klassiker på marknaden, och används regelbundet för vätskor med hög viskositet eller ömtåligt innehåll. En excenterskruvpump kan i bästa fall ge pulsationsfritt flöde upp till 500 m3/h och tryck upp till 50–70 bar.

Har din industriverksamhet användning för excenterskruvpump? Tapflo har mångårig expertis på området och erbjuder olika typer av excenterskruvpumpar för industriellt ändamål. Här hittar du till exempel även mindre excenterskruvpumpar för dosering med låga flöden.

Doserpump

Doseringspumpar är tillverkade för att pumpa vätskor i ett specifikt och kontrollerat flöde. Till skillnad från många andra industripumpar kan därför flödet i doseringspumpar varieras med noggranna inställningar. Själva pumptekniken kan variera mellan olika doseringspumpar, från mekaniska membranpumpar till kolvpumpar. Lär dig mer om doserpumpar i den här videon:

När används en doserpump?

Som namnet antyder används doserpumpar i sammanhang då ett vätskeflöde ska vara kontrollerat och kunna styras. Vanliga applikationsområden är vid dosering av kemikalier eller tillsatsmedel, inom kemisk industri eller liknande.

Om din industri är i behov av doserpumpar kan ett företag som Tapflo hjälpa dig att hitta rätt. De har olika magnetdrivna doseringspumpar för olika ändamål, beroende på ditt behov av kapacitet och användningsområde.

Centrifugalpump

En centrifugalpump är en rotodynamisk industripump och en typ av radialpump. En centrifugalpump utnyttjar centrifugalkraften för att bygga upp en tryckdifferens mellan inlopp och utlopp och sätta den påverkade vätskan eller gasen i rörelse. Ungefär som i ett ballerinakex går fluiden i centrifugalpumpen in i mitten och pressas ut mot sidorna. I den här videon går man igenom mer om hur en centrifugalpump fungerar:

När används en centrifugalpump?

Centrifugalpumpar är den vanligaste rotodynamiska industripumpen, tack vare sin höga verkningsgrad och att de kan göras enkla och robusta. Centrifugalpumpen används som bland annat cirkulationspump, avloppspump, vattenpump och gödselpump.

Är du själv i behov av en centrifugalpump? Hos en expert som Tapflo får du experthjälp och kan hitta axeltätade och magnetkopplade centrifugalpumpar i olika material, inklusive hygieniska centrifugalpumpar för till exempel livsmedel- och läkemedelsindustrin.

Om du vill läsa mer om denna industripump rekommenderar vi ett besök på vår sida som enbart handlar om centrifugalpump. Där går vi in närmare på pumpens användningsområde. Du kan även se en informativ film som visar hur centrifugalpumpen fungerar.

Avloppspump

En avloppspump drivs av en maskin med motor vars syfte är att pumpa iväg avloppsvatten mellan pumpstationer och vattenreningsverk. De finns i olika former och utföranden och passar för olika ändamål. Vanligtvis är en avloppspump placerad i en brunn, i en så kallad dränkbar avloppspump. De kan även förvaras torruppställda, i en pumpstation. Båda dessa varianter räknas ofta till samma grundtyp, men det finns ofta skillnader i krav och olika utrustningar. Se hur en avloppspump fungerar i videon nedan.

När används en avloppspump?

Avloppspumpar är vanligt förekommande i exempelvis WC, kök, dusch eller tvättstuga, där det inte finns något befintligt avlopp. En avloppspump kan även användas om det framdragna avloppet är på för långt avstånd, eller om det ska användas i samma avloppsanslutning som bostadshuset.

Hos Billigtvvs.se hittar du avloppspumpar till förmånliga priser. I utbudet finner modeller från marknadens ledande varumärken - både för fastighet och för industriellt ändamål. Här kan du förvänta dig produkter av högsta kvalitet, både när det gäller livslängd och energieffektivitet.

Cirkulationspump

Cirkulationspumpens huvudsakliga uppgift är att pumpa runt vatten för uppvärmning till vattenburna radiatorer. Det bidrar i sin tur till uppvärmning av hela systemet. Beroende på pumpens storlek, är den utrustad med antingen en intern eller extern motor som ser till att driva vattnet genom en sluten eller roterbar krets. Pumpen arbetar ständigt för att bibehålla värmen i bostaden eller i kylarsystemet. Är du intresserad av att veta hur en cirkulationspump fungerar? Ta del av en instruktionsvideo nedan.

När används en cirkulationspump?

Genom att transportera varmvatten till radiatorer ser cirkulationspumpen till att du snabbt kan få varmvatten i kranen, utan att behöva spola vatten en längre stund. Den kan även vara avsedd till att pumpa runt vatten i golvvärmeslingor eller element.

Om du är i behov av att byta eller köpa ny cirkulationspump till hemmet kan du hitta ett brett utbud av cirkulationspumpar hos Billigtvvs.se. De erbjuder högeffektiva och moderna modeller till ett bra pris. Här kan du även få expertrådgivning och hjälp med att hitta en pump som passar för just ditt hem.