Centrifugalpump

Centrifugalpumpar är en stor pumpgrupp som finns i flera olika modeller och utföranden. Konstruktionen skapar tillsammans med centrifugkraften ett effektivt och drivsäkert vätskeflöde. Enkel design, lätt att använda och enkel att underhålla är omdömen som är vanliga när det kommer till att beskriva fördelar med en centrifugalpump. Beställ en centrifugalpump på Tapflo.se. De erbjuder egentillverkade pumpar, vilket gör att du som kund kan få specialanpassade delar så pumpen uppfyller just dina krav. Med lång erfarenhet av industripumpar är Tapflo ett säkert kort om du söker tips och råd kring vilken modell du ska välja.

Hur fungerar en centrifugalpump?

En centrifugpump är uppbyggd av en roterande impeller som antingen drivs av en magnet, eller är direkt ansluten till en drivaxel. Pumpens impeller har i uppgift att sätta fart på vätskan, vilket görs med hjälp av centrifugkraften. Vätskan förs då mot impellerns ytterkant och en tryckskillnad skapas då mellan pumpens inlopp och utlopp. Nedan kan du ta del av en video som tydligt visar hur centrifugen arbetar.

Centrifugalpump – Funktion & användningsområde

Centrifugalpumpar används för att smidigt transportera olika typer av vätska i ett jämnt flöde. Historiskt sett har det funnits flera användningsområden för att använda en centrifugalpump. Vattentransport har dock varit det område där pumpen alltid varit en säker transportlösning. Det gäller bland annat de omgivningar som behövt vattentransport från högre till lägre nivåer, exempelvis arbete under mark så som gruvarbeten.

Pumpen passar bland annat för:

 • Läkemedelsindustrin
 • Livsmedelsindustrin
 • Aggressiva och korrosiva vätskor inom kemi- och processindustrin

Centrifugalpump – vatten, lösningsmedel & organiska ämnen

Vanligt förekommande när det gäller centrifugalpumpar är transporten av:

 • Dricksvatten
 • Dagvatten
 • Avloppsvatten
 • Process- och kylvatten
 • Oljor
 • Syror
 • Lösningsmedel
 • Organiska ämnen

Olika sorters centrifugalpumpar

Det finns idag flera driftssäkra och slitstarka centrifugalpumpar med olika fokusområden. Det kan dock vara svårt att veta skillnad på de olika pumparna och dess huvudsyfte, men nedan kan du ta del av fyra olika centrifugalpumpar och dess spetskompetens. Behöver du hjälpa hitta rätt? Då föreslår vi att du tar kontakt med en återförsäljare med lång erfarenhet av olika centrifugalpumpar. De kan hjälpa dig och ditt företag att hitta rätt pump för rätt arbetsuppgift (både om du behöver en stor eller liten centrifugalpump).

Vertikal

Det finns vertikala centrifugpumpar i både plast och metall, som används för transport eller cirkulation från grop, tank eller kar. Denna typ av pump är lämplig för alla typer av kemikalier samt extremt höga temperaturer.

Axeltätad

En axeltätad centrifugalpump är till för att transportera och cirkulera korrosiva vätskor och aggressiva kemikalier. Denna pump kan också utrustas med flera olika tätningssystem och därigenom optimalt anpassa till den aktuella applikationen.

Magnetdriven

Magnetdrivna centrifugalpumpar finns i plast och metall. Denna pump hjälper till med en läckagefri pumpning av giftiga, korrosiva och illaluktande kemikalier. Detta tack vare en magnetkopplad impeller och att pumpen klarar av att hantera små partiklar utan extern filtrering.

Hygienisk

Hygieniska centrifugalpumpar som används inom livs- och läkemedelsindustrin. Denna pump är optimerad för att hålla maximal hygien, en enkel hantering, hög verkningsgrad och väldigt låga underhållskostnader. Dessa pumpar har en robust konstruktion och kan anpassas efter ändamål.

Fler industripumpar

Industripumpar är en bred kategori och finns idag i mängder av modeller och typer. Alla applikationsområden behöver en enskild pump och det är då viktigt att du hittar rätt för det jobb som ska utföras. Nedan ser du några vanliga typer av industripumpar:

 • Membranpump – används inom process-, ytbehandlings- och hygienindustrin
 • Slangpump – används ofta i sterila miljöer så som sjukhus eller industrier
 • Kugghjulspump – Används inom kemiska och industriella processer
 • Excenterskruvpump – används regelbundet för vätskor med hög viskositet